13 oktober 2014

Glutenfri chokladtårta utan ugn

När vi firade min sambo i slutet av september testade jag att göra en chokladtårta utan mjöl och socker och som även inte skulle gräddas. Hittade receptet i Samarbetets Mat tidning och tänkte genast att den måste testas. Riktigt god var den också så jag tyckte jag ville dela med mej av receptet åt er. Som sötning användes banan och russin så en lite hälsosammare tårta var det. Bilderna är kanske inte de allra bästa men kom i sist stund på, före den skulle serveras, att jag även skulle fota tårtan


Chokladtårta utan ugn dekorerad med blåbär

En bit glutenfri chokladtårta 

Jag använde skalad mandel för det var det som fanns hemma och det gick bra det också. Chokladen jag använde var inte den mörkaste chokladen utan hade 60% kakaohalt. Jag hade tårtan i frysen över natten och tog ut den ur frysen några timmar före gästerna kom och hade den i kylskåpet. Sen hade jag den kanske ½ timme- 45 minuter i rumstemperatur innan vi åt den och då hade den tinat nästan helt. Vilket jag tyckte var bra.

Glutenfri chokladtårta utan ugn

Botten
150g oskalad mandel
3 dl russin

Fyllning
150g cashewnötter
2 medelstora bananer
1 dl kokosgrädde
200g mörk choklad

Dekorera med
blåbär eller andra bär

Botten: Lägg mandel och nötter separat i blöt i vatten i ca. 4 timmar. Kör mandel och russin till en massa i en matberedare. Klä botten av en springform (diameter 20 cm) med bakplåtspapper. Tryck ut massan i botten och längs kanten av formen. Lägg formen i frysen medan du gör fyllningen. 
Fyllning: Bryt chokladen i bitar och smält den i mikron eller på lågvärme under omrörning i en kastrull på spisen. Kör cashewnötterna till mycket fint mjöl i en matberedare eller blender. Tillsätt bananerna och kokosgrädden och kör blandningen jämn. Rör ner den smälta chokladen i fyllningen. Häll fyllningen på botten och frys tårtan. Ta fram tårtan i rumstemperatur en stund före servering. Flytta tårtan på serverings fatet med den är frusen. Dekorera med bär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar