10 juli 2011

Kinuskitårta med kinuskifyllning och fyrhjuling

Roni som är Miros lillebror fyllde år igår och ville också ha en fyrhjuling på sin födelsedagstårta och det var ju klart han skulle få en sånn. Eftersom brorsan fick en grön fyrhjuling så tänkte jag att jag denna gång gör en annan färg och då blev det en röd.


Kinuskitårta

Tårta med fyrhjuling

Tårtan består av ljus tårtbotten. Fyllningen i tårtan är kinuskifyllning/mousse och hela hallon. Ovanpå är det grädde och egen kokad snabb kinuski. Under kinuskin har jag brett ett tunt lager hallonsylt så att kinuskin inte sugs in i tårtbotten. Fyrhjulingen och stenarna är gjorda av marsipan och dekormassa/ sockermassa. Jag tycker själv att dekoreringen lämnade lite på hälft, att det skulle ha fått var något mera men tiden tog slut.


Kinuski

2 dl vispgrädde
2 dl farinsocker

Lägg ingredienserna i en teflon kastrull som är absolut ren. Koka upp och när det kokar så vrid ner temperaturen till medel och koka kinuskin i 15- 20 minuter. Kinuskin skall småkoka hela tiden tills den tjocknar. 
Kolla att kinuskin är klar genom att göra ett kulprov. Lägg kallt vatten i ett glas och droppa en droppe av kinuskin i vattnet om den flyter ut i bottnen av glaset är kinuskin inte klar men om den går att rulla till en kula så är den färdig. Gör eventuellt flera kulprov eftersom 15-20 minuter är en ungefärlig tid, ibland kan kinuskin bli klar på 10 minuter och ibland tar det 25 minuter. 
Låt kinuskin kallna några minuter och häll den sen över tårtan. Kinuskin räcker till en tårta med 24-26 cm i diameter.

Kinuskifyllning/ mousse

1 ½ dl vispgrädde 
1 ½ dl farinsocker

1 ½ dl vispgrädde
75 g naturell färskost

Koka upp 1 ½ dl grädde och farinsockret under omrörning och låt koka några minuter. Låt kinuskisåsen stå och kallna i kylskåpet tills den är absolut kall, helst till nästa dag. 
Vispa den andra 1 ½ decilitern grädde och tillsätt färskosten. Vispa kinuskisåsen till skum och tillsätt i grädd- ostblandningen. Fyllningen räcker till ett lager i en tårta med 26 cm i diameter.   

1 kommentar:

  1. Kristina m-leffler21 april 2012 kl. 22:38

    Det låter sååå gott! måste prova !!

    SvaraRadera