17 maj 2011

Baileys cheesecake

Denna cheesecake med baileys och kakaogelé/pudding ovanpå har gjort några gånger. Tycker den är lika god varje gång, kombinationen med gräddig fyllning och kakaosmaken på gelén/puddingen passar jätte bra ihop. Hittade receptet på Kinuskikissas sida, där finns det på finska. Tårtan med chokladrullarna ovanpå gjorde jag till en tjejkväll vi hade i mars och den med 2011 ovanpå gjorde jag till nyårsafton. Av någon anledning har jag glömt att sätta in bilderna och receptet hit.


Baileys cheesecake

Cheesecake med chokladrullar ovanpå

Botten är en kexbotten av domino kex. Fyllningen är med grädde, färskost och baileys likör. Ovanpå är det kakaogelé/pudding och på den är det chokladrullar, vit marsipanros och några silverkulor. På kanten är det ett galler av choklad. Nyårsaftons tårtan är lite enklare med endast silverkulor som blir årtalet.



Baileys cheescake till nyårsafton

Tårtan med chokladrullarna är gjord på en hel sats medan nyårstårtan är gjord på en halv sats och då använde jag en liten form, 18 cm i diameter. Fyllningen kan man även fylla en tårta med, räcker då till två lager i en tårta med 24 cm i diameter. Låt kakaogelén kallna till åtminstone fingervarmt innan du häller den på fyllningen annars vill fyllningen smälta och gelén blir grumlig. Senaste jag gjorde denna tårta rev jag även ner lite choklad i fyllningen och det var riktigt gott. Jag kan rekommendera att man gör denna tårta dagen före man tänkte servera den för smaken blir bara bättre och bättre ju längre den får stå.

Baileys cheesecake

Botten:
200 g Domino-kex
50 g smör eller margarin

Fyllning:
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 1/4 dl florsocker
2 burkar (á 250g) mascarpone ost
3 äggvitor
1 dl Baileys-likör

Kakaogelé:
3 gelatinblad
1 dl mörkt kakaopulver
3/4 dl socker
3 dl mjölk

Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Pensla kanten med lite olja så lossnar kakan lättare. Krossa kexen med en mixer eller med en kavel. Smält margarinet och tillsätt i kexkrosset. Blanda ihop och tryck ut i botten på formen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa grädden, tillsätt florsockret och mascarpone osten och rör om. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i gräddblandningen. Koka upp likören och smält i gelatinbladen. Låt svalna en stund. Blanda ner likören lite i taget under sakta omrörning. Häll fyllningen i formen och låt stå i kylen och stelna i minst 3 timmar innan du häller på kakaogelén.
Lägg gelatinbladen till kakaogelén i blöt. Lägg kakaon, sockret och mjölken i en kastrull och koka upp. Ta av värmen när allt löst sej i mjölken. Smält i gelatinbladen. Låt blandningen kallna i tex kallt vattenbad. Häll i formen och låt stelna i kylen i ca 2 timmar. Ta bort formen och flytta över på ett serveringsfat. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar